Krajem rujna u Monfalconeu, Italija je otvorena izložba „Lica iz povijesti“ u čijoj su pripremi sudjelovali i stručnjaci Instituta za antropologiju, a u samoj izložbi korišteni su i predlošci iz nekoliko hrvatskih arheoloških nalazišta.

Izložba „Lica iz povijesti“ ima za cilj rekonstrukciju fizičkih lica uz pomoć najnovijih dijagnostičkih tehnologija i fotogrametrijske 3D analize. Sama izložba je podijeljena u sedam cjelina od kojih prva, više tehničke prirode, „otkriva“ metodu i znanstvene pretpostavke na kojima se temelji rekonstrukcija lica. Ostalih šest tematskih cjelina nas vodi kroz različite geografske i kronološke aspekte od Akvileje do Male Azije, prolazeći Dunavom i deltom Nila, počevši od prapovijesti ka kasnom srednjem vijeku. Navedene cjeline posjetitelju pokazuju identifikaciju osoba iz daleke prošlosti koje pomoću digitalnih metoda ponovno dobivaju svoja fizionomska obilježja i pričaju svoju priču.

Izložba je u biti „nematerijalna“ jer ne izlaže arheološke artefakte već niz trodimenzionalnih instalacija (3D ispis, videomapiranje, hologrami) koji predstavljaju virtualnu obradu specifičnog arheološkog materijala, a zamišljena je kao obrazovno-popularni događaj koji, bez mijenjanja bioloških i povijesnih podataka, objedinjuje znanost, (bio)arheologiju i povijest.

Izložba će također biti postavljena i u Trstu od sredine listopada ove godine te pozivamo sve zainteresirane da ju posjete ukoliko su u mogućnosti.