Home/Projekti u BIOANT
Projekti u BIOANT2022-03-10T09:03:50+00:00

Projekti u BIOANT laboratorijima

Institut uključen u nove programe projektne suradnje

Institut za antropologiju se uključio u dvije nove projektne suradnje:

Novi projekt Europskog fonda za regionalni razvoj

Individualizirani pristup u predikciji razvoja dijabetesa (KK.01.2.1.02 .0021)

Financiranje projekta od strane Europskog fonda za regionalni razvoj na natječaju “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” (ref. oznaka: KK.01.2.1.02)

Suradnici na projektu uz Institut za antropologiju su tvrtka MediLab ONE i Genos d.o.o. Suradnici sa Instituta su doc. dr. sc. Saša Missoni, dr. sc. Vedrana Škaro i dr. sc. Petar Projić.

Trajanje projekta je predviđeno za razdoblje od 17. 08. 2020. do 17. 08. 2023.

Projekt predstavlja industrijsko istraživanje s ciljem razvoja individualizirane usluge probira visokorizičnih pacijenata, temeljeno na glikomu plazme. Finalni proizvod predstavljat će razvijen test s identificiranim molekularnim strukturama koje upućuju na razvoj šećerne bolesti tipa 2 kod pacijenata koji još nemaju nikakve naznake bolesti. Navedeni proizvod će omogućiti predikciju vremenskog perioda u kojem će se iz predijabetesa razviti dijabetes, te će uključivati preporuke „životnih navika“ koje istu bolest trajno ili privremeno odgađaju (prehrambene navike – poželjno prema individualiziranim jelovnicima ponaosob usklađenim s metaboličkim karakteristikama visokorizičnih pacijenata te provođenje tjelesne aktivnosti/tjelovježbe). Kroz navedeni će se projekt eksperimentalnim razvojem istražiti glikanski i proteinski biomarkeri za razvoj dijabetesa te utjecaj životnih navika na prolongiranje perioda u kojem se bolest pojavljuje.

Institut za antropologiju partner u istraživanju COVID-19, dobiven projekt Unravelling Data for Rapid Evidence-Based Response to COVID-19 (unCoVer)

Pandemija je potaknula mnoga istraživanja nove bolesti. Tako se i Institut uključio na razne načine u istraživanja i kao pomoć drugim institucijama u obliku posudbe uređaja i suradnji znanstvenika.

Jedno od istraživanja će biti i projekt Unravelling Data for Rapid Evidence-Based Response to COVID-19 (unCoVer) dobiven na natječaju H2020-SC1-PHE-CORONAVIRUS-2020-2-RTD.

Predviđeno trajanje je 15. studenog 2020. – 14. studenog 2022.

Više informacija na linku: https://inantro.hr/projekti/medunarodni-projekti/

Dobivena dva nova projekta Austrijske zaklade za znanost

Tragajući za slavenskim korijenima hrvatske populacije pomoću analize drevnih genoma i Rekonstrukcija genetičke raznolikosti i migracijskih obrazaca kasne avarske populacije pomoću analize drevne DNA su dva nova projekta Instituta za antropologiju financirana od Austrijske zaklade za znanost.

Predviđeno trajanje projekata je 2021 – 2022.

Opisi su na linku: https://inantro.hr/projekti/medunarodni-projekti/

Dobiven projekt “Integrating Neandertal Legacy: From Past to Present (iNEAL)”

Europska unija logo
Operativni program konkurentnost i kohezija logo
Europski strukturni i investicijski fondovi logo
Go to Top