Institut za antropologiju sudjeluje u COST Akciji CA18110 – “Underground Built Heritage as Catalyser for Community Valorization” koja će uspostaviti i implementirati stručnu mrežu sa ciljem promocije uravnoteženih i održivih pristupa za očuvanje podzemne baštine te, istovremeno, ostvariti potencijal podzemnih prostora u urbanim i ruralnim okruženjima a u svrhu politike obnove.

Također, diseminirat će znanje o podzemnim kulturama i pomoći lokalnim samoupravama svojim kulturološkim, znanstvenim i tehničkim znanjima o podzemnom izgrađenom okolišu s različitih aspekata (npr. arheologije, geotehnike, povijesti, urbanog planiranja, kulturne antropologije, ekonomije, arhitekture, kulturnog turizma).

Glavni cilj COST akcija je ojačati znanstvena i tehnološka istraživanja u Europi te financirati uspostavljanje suradničkih mreža između istraživača iz različitih zemalja.

Akciju CA18110 čini mreža stručnjaka iz više od 20 zemalja čiji je glavni cilj promocija održivih pristupa za očuvanje podzemne baštine i razvoj potencijala podzemnog prostora u sociološkom, ekonomskom i kulturnom području.

Iz Instituta za antropologiju, dr. sc. Ivor Janković sudjeluje u COST Akciji CA18110 kao član Upravljačkog odbora i Radne skupine 1.

Više infomacija o COST Akciji CA18110.

Priopćenje za medije na engleskom jeziku.