European Anthropological Association je znanstvena organizacija koja promovira istraživačke i nastavne aktivnosti u području antropologije u zemljama Europe, kao i razmjenu informacija, radionica, znanstvenih kongresa i studija na poslijediplomskoj razini. EAA kongresi se održavaju svake dvije godine u različitim europskim gradovima. Prvi EAA Kongres održan je u Zagrebu 1977. čime je započeo tradiciju znanstvenih skupova antropologa koje ujedinjuje u njihovoj misiji i viziji do danas. U Zagrebu se 2002. godine održao 13. EAA kongres te 2016. godine 20. EAA kongres.

 

20th Congress of the European Anthropological Association: „European Anthropology in a Changing World: From Culture to Global Biology“

24. – 28. kolovoza 2016., Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

U Zagrebu se od 24. do 28. kolovoza 2016. godine okupilo 200 sudionika iz 26 zemalja na 20. Kongresu Europskog antropološkog društva. Kongres je obuhvatio raznolikost načina na koje znanstveno istraživanje može, jest ili će tek biti korišteno za razumijevanje i nadilaženje društvenih procesa i rizika koje donose nove tehnologije, globalni gospodarski razvoj, promjena demografske strukture te povećana kompleksnost upravljanja suvremenim društvima. Predsjednik kongresa bio je S. Missoni, počasni predsjednik akademik P. Rudan, glavna tajnica kongresa B. Cvitkušić i tajnik M. Čoklo.

Program 20th Congress of the European Anthropological Association

Neke fotografije sa kongresa: