3rd LINEE+ Conference “Linguistic and Cultural Diversity in Space and Time” i “PhD Training Workshop in Multilingualism Research“

  1. travnja – 2. svibnja 2014., Inter-univerzitetski centar, Dubrovnik

Treća LINEE+ međunarodna konferencija „Linguistic and Cultural Diversity in Space and Time“ održana je u prostorima Inter-univerzitetskog centra (IUC) u Dubrovniku od 28. do 30. travnja 2014. godine. Osnovni je cilj konferencije bio nastavak kritičkoga istraživanja višejezičnosti na tragu prijašnjih LINEE konferencija (2010. i 2012. godine) te okupljanje brojnih međunarodnih istraživača iz različitih disciplina (poput lingvistike, antropologije, sociologije, psihologije, ekonomije, kulturnih studija, povijesti, filozofije, itd.), kao i različitih drugih zainteresiranih skupina, koji su u svojim prezentacijama, ali i u brojnim neslužbenim razgovorima, diskutirali i razmijenjivali spoznaje o raznolikosti, te predlagali nove interdisciplinarne perspektive u znanstvenim istraživanjima te praksi jezične i kulturne raznolikosti.

Konferencija je okupila više od stotinu istraživača iz 26 zemalja iz Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike, a osim renomiranih i iskusnih znanstvenika, na konferenciji su sudjelovali i brojni mladi istraživači. Sudionici su svoja istraživanja predstavili unutar pet tematskih sesija:

1) Povijesna višejezičnost – Pouke iz prošlosti

2) Komodifikacija jezika – Liaisons dangereuses

3) Višejezičnost i materijalni život – „Govoreće“ stvari

4) Tamna strana višejezičnosti – Društvene vizije i podjele

5) Višejezični mozgovi i umovi – Radosti i strahovi?

6) Opća sesija

Osim konferencije, u istim je prostorima od 30. travnja do 2. svibnja 2014. godine održana i radionica za doktorske studente „PhD Training Workshop in Multilingualism Research“, sedma po redu iz serije radionica mreže LINEE i prva koja se održala u Dubrovniku. Cilj je radionice bio omogućiti mladim istraživačima stjecanje znanja iz višejezičnosti i srodnih područja, u posebnom obliku nastave koji se sastojao od predavanja četiriju renomiranih i iskusnih znanstvenika s prestižnih europskih znanstvenih institucija, nakon čega su studenti predstavili svoja istraživanja u obliku posterskih prezentacija.

Treću LINEE+ konferenciju organizirali su mreža LINEE+, Institut za antropologiju, Hrvatsko antropološko društvo, Znanstveno vijeće za antropološka istraživanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Komisija IUAES za lingvističku antropologiju.