Individualizirani pristup u predikciji razvoja dijabetesa (KK.01.2.1.02 .0021)

Financiranje projekta od strane Europskog fonda za regionalni razvoj na natječaju “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” (ref. oznaka: KK.01.2.1.02)

Suradnici na projektu uz Institut za antropologiju su tvrtka MediLab ONE i Genos d.o.o. Suradnici sa Instituta su doc. dr. sc. Saša Missoni, dr. sc. Vedrana Škaro i dr. sc. Petar Projić.

Trajanje projekta je predviđeno za razdoblje od 17. 08. 2020. do 17. 08. 2023.

Projekt predstavlja industrijsko istraživanje s ciljem razvoja individualizirane usluge probira visokorizičnih pacijenata, temeljeno na glikomu plazme. Finalni proizvod predstavljat će razvijen test s identificiranim molekularnim strukturama koje upućuju na razvoj šećerne bolesti tipa 2 kod pacijenata koji još nemaju nikakve naznake bolesti. Navedeni proizvod će omogućiti predikciju vremenskog perioda u kojem će se iz predijabetesa razviti dijabetes, te će uključivati preporuke „životnih navika“ koje istu bolest trajno ili privremeno odgađaju (prehrambene navike – poželjno prema individualiziranim jelovnicima ponaosob usklađenim s metaboličkim karakteristikama visokorizičnih pacijenata te provođenje tjelesne aktivnosti/tjelovježbe). Kroz navedeni će se projekt eksperimentalnim razvojem istražiti glikanski i proteinski biomarkeri za razvoj dijabetesa te utjecaj životnih navika na prolongiranje perioda u kojem se bolest pojavljuje.